Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

Erewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

01 Feb 2021, 4:18 am

"Ik twijfel dus ik denk"

Ik weet het niet zeker (ik twijfel) , maar ik denk dat denken een synoniem is voor twijfelen.
Op het moment dat ik er van overtuigd ben dat ik de 100%-absolutie-onweerlegbare-ultieme waarheid in pacht heb, denk ik dan nog wel :?:
Ik besta dan nog steeds, maar of ik dan nog denk weet ik niet zo zeker. Denken verijst een vorm van jezelf bevragen, en dat bevragen is er niet meer als ik de 100%-absolutie-onweerlegbare-ultieme waarheid in pacht denk te hebben. Mijn denken is op dat moment in een soort van hangmat aan het vegeteren. De boel de boel laten, en niet heerlijk genieten van het moment vind ik prettig, maar ik bevind me dan niet meer in de twijfel en denk modus. Aan de andere kant, twijfelen is voor mij ook een soort van genieten. Niet altijd overigens, jaren terug had ik twijfel dingentjes die alles behalve prettig waren. Dan nam ik een oxazepam en het twijfelen verdween voor een tijdje.
Ga ik links, of ga ik rechts, ga ik naar voren, of ga ik naar achteren, ga ik naar boven, of ga ik naar onderen. Dat ik vroeg of laat naar 'onderen' ga twijfel ik niet over, maar het moment waarop dat zal gebeuren twijfel ik wel over. Als in onder ben, dan twijfel ik niet meer. Althans, er is nooit enige vorm van bewijs geleverd dat je na het overlijden nog bestaat, laat staan dat je dan nog kan twijfelen. Bevestigingen uit de natuur geven me soms wel antwoord op mijn twijfelen, en daar komen dan weer andere vragen voor in de plaats, om daar vervolgens weer over te kunnen twijfelen.

ImageGrischa
Deinonychus
Deinonychus

Joined: 22 Apr 2016
Age: 44
Gender: Male
Posts: 390

05 Feb 2021, 4:54 pm

coole tekst; bij dit forum kun je alleen niet likenErewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

09 Feb 2021, 4:07 pm

Leuk dat je weer terug bent Grischa, hopelijk gaat alles goed met je.
De sneeuw en het koude weer heeft mijn gedachten wel iets of wat van het corona-pad afgebracht.
Zondag met die ijskoude wind voelde het wel prettig om een mondkapje te dragen.

Ik vind het persoonlijk wel prettig dat ik op een forum als dit niet kan liken. In een 1 op 1 contact zonder pottenkijkers vind ik het niet erg om iemand te bedanken, maar het bedanken waar jan en alleman zicht op heeft voelt niet prettig voor me. Misschien dat het wel mijn weerstand tegen groepsculturen is, in groepen geraak ik het overzicht snel kwijt.Erewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

11 Feb 2021, 1:41 am

Erewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

19 Mar 2021, 3:45 am

"Filosoof Paul van Tongeren, nieuwe denker des vaderlands"

Ik had nog nooit van Paul van Tongeren gehoord, maar sinds een kwartiertje geleden dus wel.
Ik werd vooral getriggerd door enkele stukken uit een NOS artikel, waarin hij expliciet 'wij zijn ons brein' van Dick Swaab benoemd, en wetenschaps-evolutie negatief duid, negatief duiden in de zin dat we het naar zijn mening teveel 'napraten'

Zowel filosofie als wetenschap vind ik boeiende dingen om over te denken. Echter, op het moment dat een filosoof wetenschappelijke dingen probeert te ontdoen van zijn waarde puur en alleen omdat die wetenschappelijke dingen hem niet zinnen sta ik toch aan de kant van de wetenschap. Met alle dingen is wel overlap, ook met filosofie & wetenschap, maar toch zou ik die dingen zoveel mogelijk gescheiden houden. Doe je dit niet dan loop je het risico te lopen waar religieuzen al eeuwen in lopen, namelijk de denkfout dat de dingen die naar de mening van iemand niet leuk zijn ook niet waar zijn. Ook Paul van Tongeren word beschreven in "wij zijn ons brein", ook zijn denken is "gewoon evolutionair bepaald".

Achter de filosofie van van Tongeren lijkt iets te schuilen van als we het wetenschaps-denken maar los laten dat we plotseling heel anders gaan denken. Om te beginnen hebben we de vrije wil niet om het een of het ander te denken, en juist daarom zou ik een scheiding maken tussen wetenschap en filosofie. Het aanvaarden dat ik voor de volle 100% een biologische robot ben ik mijn doen en laten staat voor mij het denken niet in de weg, die illusie blijft toch wel.

Paul van Tongeren schrijft dat hij geen "genetisch programma" is. Iets verder op schrijft hij dat de betekenis moet worden uitgelegd. Tja, als je de betekenis van je gedrag wilt uit leggen kom je linksom of rechtsom toch weer bij evolutie terecht.

Evolutie an sich is ook helemaal niet gericht of iets waar/waarheid is, evolutie is gericht op overleving van het individu en overleving van de soort.

Quote:
"Ik denk dat het van belang is recht te kunnen doen aan wat mens-zijn is, aan wat wij zijn als mensen. Juist in een tijd waarin een sterk gepopulariseerd verwetenschappelijkt denken over de mens heerst."

"Je ziet dat bijvoorbeeld wanneer ons gedrag verklaard wordt als 'gewoon evolutionair bepaald', of wanneer mensen de boektitel Wij zijn ons brein napraten. In plaats van ons mens-zijn uit te leggen, Wat ik ervaar, is geen genetisch programma, maar bezorgdheid, verdriet, trots, liefde. Dat wil zeggen: betekenis. De feitelijkheid van mijn gedrag kan worden verklaard, maar de betekenis moet worden uitgelegd. Daar is de filosofie voor nodig."


https://nos.nl/artikel/2373228-filosoof ... lands.htmlErewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

20 Mar 2021, 6:19 am

Een goede filosoof bevraagt alles, daar hoort ook jezelf bevragen bij. Paul van Tongeren zal zonder meer iemand zijn die genuanceerd kan denken en spreken. Of het verstandig is om in wetenschappelijke evolutie te denken vind ik een legitieme filosofische vraag van van Tongeren. Op het moment dat hij zijn eigen brein los probeert te koppelen van evolutiewetenschappers en breinwetenschappers door net te doen of de geest niet evolutionair bepaald is komt hij op glad ijs. Nu kan je op glad fantasierijk-ijs begeven wel prettig voelen, op het moment dat het ijs weer gaat ontdooien zul je toch moeten kunnen zwemmen.

Ik chargeer het een beetje, maar de fundamenten van 'het zijn' ontkennen moet ik aan het volgende denken,
Ik houd niet van de zwaartekracht, derhalve hoeft er geen kerosine in mijn vliegtuig

De huidige denker des vaderlands, de vrouw Daan Roovers heeft een zachte G. Ofschoon ik wel ABN versta heeft die zachte G net iets meer van een "moedertaal". In het kader van gelijkwaardigheid zou Paul van Tongeren zich 'denker des Moederlands' kunnen noemen. Bij moederland moet ik overigens ook aan centraal Afrika denken, dat is namelijk de regio waar volgens Charles Darwin de wieg van de mensheid heeft gestaan.

ImageErewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

26 Mar 2021, 3:10 am

Eentje van Socrates deze keer.
Een wijsheid die je kan helpen om de dag door te komen, maar op het moment dat je deze wijsheid gaat toepassen puur en alleen omdat Socrates het zegt pas je de wijsheid eigenlijk al niet meer toe. In popiejopie-taal roept Socrates stront-eigenwijs te zijn door voor jezelf te denken. Maar hoe doe je dat voor jezelf denken :?: Bestaat jezelf eigenlijk wel :?:
Jezelf, of iets anders geformuleerd het-zelf, en dit vertaald naar het Grieks, en dat woord weer vertaald naar het Nederlands, dan kom je uit bij het woord 'Autisme'.
In de tijd van Socrates was er nog geen internet en wikipedia, bij het gebrek aan deze bronnen waren de geesten van mensen vanzelf meer op zichzelf aangewezen. Als er geen direct externe bronnen van waaruit je gaat denken start is het heel logisch dat je authentiek gaat denken. Net als een baby van een paar maanden, baby's zijn ook redelijk authentiek.
Zelf zoiets als conformeren naar de normen van de kudde dat het vandaag vrijdag is is eigenlijk al een obstakel voor dat authentieke denken. Het mechanisme wat tijd maakt heeft nul komma nul met de benaming 'vrijdag', het mechanisme wat tijd maakt is volkomen authentiek. Maar om nu te zeggen dat dat mechanisme denkt waar Socrates het in zijn citaat over heeft is ook weer niet het geval, althans dat denk ik. Tijd is eigenlijk een soort van 'speelkwartier' wat vroeger op de basisschool middels een zoemer aanwezig was. Een ruimte waar je een beetje rond kon fladderen op het schoolplein.

Ook de zanger Sting, van The Police had een liedje met de strekking van Socrates.
Be yourself, no matter what they say. (Englishman in New York)

Image

@ Socrates, een mooi citaat, maar die jaartelling die jullie destijds hanteerde is achterhaald :wink:Erewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

11 Oct 2021, 5:03 am

"Stilte"

Miles Davis beschouwde stilte ook als een muzieknoot. Misschien wel niet als trilling die je oren binnensluipt, maar stilte doet wel iets met je geest. Derhalve is stilte niet niets. Ik heb soms het gevoel dat ik verslaafd ben aan stilte, een verslaving waar ik eigenlijk niets voor nodig heb, behalve het niets. Ik besef dat ik mezelf nu enigszins tegenspreek door te zeggen dat stilte zowel niets is en tegelijkertijd toch iets. Stilte is brandstof voor mijn naar binnen gekeerde geest.A_minor
Snowy Owl
Snowy Owl

User avatar

Joined: 23 Jul 2021
Age: 53
Gender: Male
Posts: 140
Location: Netherlands

11 Oct 2021, 10:21 am

Ook John Cage zag en hoorde het belang van stilte, getuige zijn compositie 4'33" (vier minuten en drieëndertig seconden) uit 1952.


_________________
ASD, ADD, Avoidant Personality Disorder and Dysthymia, diagnosed 2017.


Erewhon
Veteran
Veteran

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1863
Gender: Male
Posts: 925
Location: Erewhon

12 Oct 2021, 12:45 am

A_minor wrote:
Ook John Cage zag en hoorde het belang van stilte, getuige zijn compositie 4'33" (vier minuten en drieëndertig seconden) uit 1952.Oorverdovend :)cron