"Who wants to live forever?" (nederlands-dutch)

Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

Erewhon
Deinonychus
Deinonychus

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1861
Gender: Male
Posts: 370
Location: Erewhon

29 Jun 2020, 8:28 am

Freddie Mercury heeft de vraag of hij voor altijd wil blijven leven ooit verwerkt in een lied. Hij schreef en bezong dit lied in een tijd dat hij al ziek was. Ik kan me voorstellen dat de tekst van dit lied zalvend werkte voor hem met de gedachte dat het 'forever' niet in de lijn der verwachting voor hem lag. In die periode had de popgroep Queen overigens ook een lied met de titel "The Show Must Go On". Ik vind het een prettige gedachte dat ik geen vrije wil heb, een gedachte die ook nog eens gestoeld is op wetenschap. Ik heb dus ook niets te zeggen over de lengte van mijn bestaan. Desalniettemin vind ik het toch wel prettig om wat te filosoferen of ik voor altijd wil blijven leven. Hoe lang is forever eigenlijk? Forever is forever vind ik een iets te makkelijk antwoord. Maar wat is dan wel een antwoord waar ik mee kan leven? Moeilijk, de vraag hoelang altijd is voelt het eigenlijk wel prettig dat ik het niet weet. Een open einde vind ik prettig antwoord dan een onbevredigend antwoord. Een kleine 4 maanden geleden begon dat corona langzaam te spelen, en ik ben leef nog steeds. Maar stel dat er morgen een vaccin komt voor dat corona dan ben ik nog steeds vatbaar voor het einde van mijn leven. Een werkend medicijn tegen dit in potentie dodelijke virus zie ik als een lapmiddel, het is immers uitstel van executie, ga ik niet dood aan corona dan ga ik vroeg of laat wel dood aan iets anders. Moet er wel bij zeggen dat ik een vaccin tegen corona wel een prettig lapmiddel zou vinden.
Maar stel dat er een alles omvattend medicijn word ontwikkeld dat er voor zorgt dat de vraag van Freddie Mercury via een pilletje innemen dat mijn leven an sich onaantastbaar maakt. Okay, het is puur hypothetisch, maar zou ik dat pilletje dan slikken? Ik zou bedenktijd aanvragen of ik al dan niet een medicijn tegen dood gaan zou slikken. Misschien zou ik dat pilletje wel in huis wil hebben, maar pas gebruiken op het moment dat het einde aanstaande is en door dit wonder pilletje te slikken.
Als het ware een soort van nooduitgang, maar het gebruik maken van deze nooduitgang zorgt er dan ook voor dat er ook geen nooduitgang meer is voor op het moment dat ik niet meer voor altijd wil blijven leven. Een 'levensgroot' dilemma.
In sommige religies is een soort van levensverzekering ingebouwd die hen verteld dat het leven gewoon door gaat als je bent overleden, is het niet de hemel waar ze in belanden dan is het wel de hel. In feite hebben deze mensen geen inbreng op de vraag van Mercury, ik overigens ook niet moet ik eerlijk bekennen. Stel dat je werkelijk tot het einde der tijden lijft leven, dan loop ik ook het risico dan het leven op den duur erg saai gaat worden. En denk ik het na een jaar of 750 allemaal wel gezien heb. Maar ja, ik heb dat pilletje geslikt en nu zit ik met de gebakken peren. Misselijk hoe het nog duurt eer het einde der tijdens gaat plaatsvinden. Die inslag waardoor de dino's koppie kleiner zijn gemaakt is immers ook al een hele poos geleden.
Vooralsnog hoop ik nog een jaartje of 40 in het universum te kunnen dwalen, verdwalen mag voor mijn part ook. En na die 40 jaar neem ik mogelijkerwijs nog een optie om er nog een decennia aan vast te plakken.

ImageGrischa
Deinonychus
Deinonychus

Joined: 22 Apr 2016
Age: 43
Gender: Male
Posts: 383

01 Jul 2020, 3:24 pm

Doet me denken aan liedje "forever young", hieronder een link naar de uitvoering van Laura Branigan

"Do you want to live forever..." zingt ze.Het origineel is van Alphaville, uit Munster, uit 1984, ; Laura Branigan's uitvoering is uit 1985. Ik heb die uitvoering op plaat.
Zij leeft al niet meer, overleden 2004.

"Do you want to liver forever..." zingt ze. Antwoord moet natuurlijk nee zijn. Heidegger schreef daar al over: op gegeven moment, eerder dan we denken, gaan we ons vervelen. En het is waar ook, vroeger werd er geschreven over eeuwigheid, maar destijds, 2000 jaar geleden, hadden mensen nog geen goed idee van de tijd, dat is er pas vanaf de nieuwe tijd.Erewhon
Deinonychus
Deinonychus

User avatar

Joined: 28 Oct 2016
Age: 1861
Gender: Male
Posts: 370
Location: Erewhon

06 Jul 2020, 6:37 am

Laura Branigan is niet oud geworden lees ik. Het forever young is voor haar maar tijdelijk geweest. Het is voor iedereen tijdelijk overigens. Ik ken dat lied via Alphaville, ik wist ook niet dat deze uit Munster afkomstig zijn.
Bob Dylan heeft ook een lied gemaakt met de titel "Forever Young"
Joan Baez vertolkt dit lied van Zimmerman in onderstaande video.

Een iets andere benadering als de mannen van Queen. Lijkt me op zich wel geinig als iedereen 16 jaar word, en deze leeftijd van 16 jaar vast blijven houden. Het zou een stuk rustiger op de weg zijn zonder auto’s bussen en vrachtwagens, er van uitgaande dat niemand auto ging rijden omdat ie simpelweg niet de gerechtigde leeftijd van 18 zal halen. Stel dat als iedere homo sapien die ooit geboren is Forever-Young zou blijven dan zou het toch knap druk worden op de planeet. Onze hele verre voorvaderen leefde in een tijd dat er nog geen bevolkingsregister was, dus het is koffie dik kijken omtrent de hoeveelheid mensen die ooit op aarde hebben geleefd. Ik las net ergens dat het er om en nabij de 107 miljard zijn. Met de huidige 7 miljard is het op sommige plekken op aard al dringen geblazen, als het er nog een 100 miljard meer zouden zijn word het helemaal een overvolle kippenkooi-hanenkooi.

Als iedereen voor altijd zou blijven leven zou die Utopie wel eens snel kunnen overgaan in een Dystopie.
Voor dromen over een Eternal-Life is gelukkig wel genoeg ruimte op de planeet. :)